Čime smo se bavili u 2021. g.

Gotovo već dvije godine živimo uz COVID-19 virus, no ova druga godina nam je, srećom, donijela nešto više nastave u školskim klupama i ponešto opuštenijeg druženja. Prethodne godine mnogo je tradicionalnih događaja i aktivnosti izostalo, no vraćamo se polako u pravi domski život. Radosni smo što smo početkom ovog 1. polugodišta opet počeli s našim sportskim aktivnostima kao što su: stolni tenis, plivanje, badminton, košarka, pikado, nogomet, odbojka i streljaštvo, a i s kulturnim: dramska skupina, folklor, multimedija, šah, te likovno-kreativno stvaralaštvo. Za te standardne, uobičajne grupne aktivnosti prije pandemije mnoge je bilo teže motivirati, no ono što smo naučili je dodatno cijeniti sportsku rekreaciju i kreativno izražavanje uz druženje, humor, poneku ozljedu, zagrljaj i potporu vršnjaka licem u lice. Ta je potpora publike na ponekoj utakmici izostala, no bitno je da su sva domska natjecanja počela.

U 1. polugodištu, izuzev domskim natjecanjima, vratili smo se i standardnom obilasku kulturno-povijesne baštine užeg centra grada za sve nove učenike. Ove godine priuštili smo im Zagreb City Tour – elegantni razgled Zagreba bez previše muke, jer smo se vozili u otvorenom autobusu turističke namjene. Našu prvu Kestenijadu u domskog dvorištu organizirali smo uz prigodni program čime smo tradicionalnu Jesen u domu obukli u novo ruho. Hvala svim djelatnicima koji su sudjelovali u realizaciji i pripremi ovakvog druženja. Također, ponosni smo i na sve učenike koji su uz nastavu, školske obveze i odlaske u izolaciju izveli program bogat glumom, recitacijom i glazbom.

U studenom smo posjetili s učenicima Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije CRTA i time obilježili Međunarodni tjedan znanosti i mira. Čestitamo znanstvenicima koji su realizirali ovaj projekt s financijama Europskog fonda, te se nadamo da će i neki naši učenici slijediti njihov put. 17. studenoga prisjetili smo se i Vukovara – mjesta posebnog domovinskog pijeteta i svih žrtava Domovinskog rata. Prosinac smo završili u veselijem tonu i priredili učenicima slatke poklone na dan Sv. Nikole, te 21. prosinca upriličili pravi mali domski advent. Božićno druženje nisu samo obilježile žive jaslice, prigodni program i zimske delicije, već je kruna istog bila i izložba likovnih radova naših učenica koje su se okušale u slikarstvu i crtežu. One su redom: M. Abramović, J. Bobošević, L. Filipašić, P. Gavrić, K. Jurić, G. Klaus-Kovačić, M. Kralj, L. Markovac, M. Najhart, K. Panižić i L. Slijepčević. Čestitamo im na kreativnosti i njihovoj umješnosti.

Ministarstvo kulture i medija financiralo je zajednički projekt Zaklade Kultura nova, umjetničke organizacije “Točka na i” i nekolicine učeničkih domova iz Zagreba. Nakon 10. tjedana druženja, dramskog iščitavanja hrvatskih književnika i fonoloških vježbi završili smo projekt #idalječitam “Hodom za važnost čitanja”. Zahvaljujemo svima koji su aktivno sudjelovali na glumačko čitalačkim radionicama, a posebno našim učenicama koje su udružile snage s UD “Bruno Bušić”. Nešto više o tome možete pročitati iz medija: https://www.jutarnji.hr/kultura/knjizevnost/redatelj-koji-je-100-dana-citao-lektire-pred-vladom-organizirao-2-hod-za-vaznost-citanja-15135491

Netom prije odlaska na zimski odmor učenika organizirali smo i domski muški malonogometni Božićni turnir. Nikad nije bilo toliko neizvjesno do zadnjeg kola, a od čak sedam naših muških odgojnih skupina sljedeće tri su osvojile svoja odličja kako slijedi:

  1. mjesto – Next please (11. odg. skupina)
  2. mjesto: Jozini dečeci (4. odg. skupina)
  3. mjesto Zlatna ekipa (3. odg. skupina)

Za najboljeg strijelca proglašen je Dominik Iskrić.

Pohvaljujemo sve ekipe ovog turnira, posebno pojedince koji su se iskazali u fair-play sportskim potezima, te su neki zaigrali u protivničkim timovima, a drugi su im to bespogovorno omogućili.  

Sve navedeno popratili smo fotografijom, a iste pogledajte u našoj fotogaleriji.

Autor teksta: Matea Ćukušić, prof.