eTwinning & EU projekti

Novi volonterski programi vezani uz projekt  „ Šutnja nije zlato… 

U listopadu je u našem učeničkom domu održana uvodna radionica na kojoj su uz učenike sudjelovale i stručna suradnica Rafaela Andrin, predsjednica Udruge POZOR!, Karolina Horvatinčić, te predstavnica Udruge učeničkih domova, Ljubica Banović. Na tom su susretu predstavljeni volonterski programi: “Pandemija škola obitelj i ja“, “Nije lako biti tinejdžer“ i ”Potres na stres“ . Učenici su iznoseći svoje mišljenje, probleme, interese, doživljaje i ideje pomogli u definiranju aktivnosti koje će se provoditi u našem Domu, a tiču se projekta „Šutnja nije zlato- knjigom i razgovorom do rješenja“. Sve navedeno zabilježio je i tim iz emisije  “Izvan okvira”, s Hrvatskog radija. Zahvaljujemo se urednici emisije Ivani Sučić i ostalim sudionicima koji su se osvrnuli na cilj ovih programa koji iznalaze nove načine nošenja sa stresom kod učenika.

Boundless – Equality for everyone završetak projekta

Posted on  by Učenički dom

S početkom jeseni prigodno je osvrnuti se na nešto što je minulo i nešto što se rađa… Kraj našeg srpanjskog projekta Boundless – Equality for everyone, čiji smo domaćin i koordinator bili, okončali smo 28.09.2022. prezentacijom o tome što smo naučili i kakva smo iskustva stekli. Naša prezenterica i moderatorica je bila K. Panižić, ujedno sudionica ovog i mnogih drugih projekata unutar naše institucije. Tom prigodom i voditeljica projekta – prof. M. Ćukušić razjasnila je na koji smo se način bavili promicanjem rodne jednakosti i političke participacije mladih u društvu s našim partnerima iz Rumunjske, Estonije i Makedonije. Našoj diseminaciji prisustvovali su i učenici i profesori. U nastavku možete pogledati video o samom projektu, te fotografije s našeg navedenog susreta.

 Boundless-Equality for everyone – video

Učenički dom Novi Zagreb domaćin je razmjeni mladih na projektu Boundless – Equality for everyone (Br. projekta: 2021-2-HR01-KA152-YOU-000039478)

Posted on  by Učenički dom

U tijeku su pripreme za prvi Erasmus + projekt u području mladih kojeg je Učenički dom Novi Zagreb u suradnji s Udrugom Platypus iz Zagreba sklopio s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije. Kao koordinatori okupit ćemo po 10 sudionika iz Rumunjske, Estonije, Makedonije i Hrvatske, te ćemo uz njihove voditelje s učenicima raditi na prvom takvom projektu u našoj ustanovi! Kroz razmjenu iskustava, znanja sudionici će učiti o neograničenoj ravnopravnosti za sve građane ovog svijeta.

Ciljevi projekta:

  • Poboljšati razumijevanje o rodnom identitetu, uloga i normama
  • Smanjivanje rodne diskrimincaije, nasilja i stereotipa
  • Promicati političko sudjelovanje i jednakost u donošenju odluka

Detalji projekta:

  • Vrijeme provedbe: 02.07. – 11.07.2022.
  • Trajanje projekta: 01.02.2022.-30.09.2022.
  • Mjesto provedbe: Svi sudionici su smješteni u Učeničkom domu Novi Zagreb
  • Vrijednost projekta (bespovratnih sredstava): 38. 495,00 EUR

Dosadašnje aktivnosti koje su prethodile samoj provedbi projekta obuhvatile su:

24.03.2022. – APV meeting, putem google meet platforme gdje su se svi voditelji / koordinatori sudionika upoznali i razglabali o projektu

12.05.2022. – okupljanje sudionika iz Hrvatske (Udruga Platypus i Učenički dom Novi Zagreb čiji su koordinatori Marko Užarević i Matea Ćukušić, prof. održali su okupljanje sudionika). Učenici su uz moderiranje svojih koordinatora kreirali logo projekta i razglabali o radionicama koje bi željeli provesti s ostalim sudionicima, a tiču se rodnih uloga, bioloških i socijalno/ekonomskih razlika suprotnih spolova

07.06.2022.- još jedno okupljanje hrvatskih sudionika potaknulo je dodatnu razradu aktivnosti koje će se provoditi za vrijeme projekta. Važno je napomenuti kako je i prvotna začetna ideja projekta  „rođena“ na jednom takvom neformalnom druženju u našem Učeničkom domu. Sve navedene aktivnosti smo i revno dokumentirali, te s veseljem iščekujemo i službeni dolazak sudionika i samu provedbu projekta početkom srpnja.


Održane posljednje 2 edukacije u sklopu projekta “ŠUTNJA NIJE ZLATO – knjigom i razgovorom do rješenja” u kojima sudjeluje i djelatnica iz našeg stručnog kolektiva

Posljednje dvije edukacije naziva “Krizni menadžment” i “Digitalni ured” u sklopu projekta “ŠUTNJA NIJE ZLATO- knjigom i razgovorom do rješenja“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu poziva “Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice” održane su kroz mjesec lipanj. Obje edukacije u trajanju od 4 dana u online okruženju okupile su zaposlenike i volontere Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske, udruge POZOR! i POU „ Dr. Ante Starčević“ Gospić. Jedna od tih volonterki/a je i naša pedagoginja Rafaela Andrin.

Edukacije su održane u svrhu jačanja i unapređenja kapaciteta zaposlenika i volontera organizacija civilnog društva. A nešto više o istima možete saznati na sljedećim poveznicama: https://sutnjanijezlato.eu/odrzana-edukacija-krizni-menadzment/ i https://www.pou-gospic.hr/odslusana-posljenja-edukacija-digitalni-ured/.

Nadamo se da će sva znanja i vještine koje su svi sudionici stekli na ovom projektu pomoći i doprinijeti njihovim institucijama i zajednicama u kojima će svi nastaviti djelovati.


“Šutnja nije zlato – knjigom i razgovorom do rješenja” – 3 edukacija

Naša pedagoginja Rafaela Andrin sudjelovala je i u trećem ciklusu edukacija, pod nazivom “Izvori financiranja i zakonodavni okvir OCD-a” u sklopu projekta “Šutnja nije zlato-knjigom i razgovorom do rješenja”. Edukacija se održala 26. i 27.5; te 6. i 7. 6.2022. u online okruženju. Moderatorica i voditeljica edukacije – Manda Šalić, tijekom 4 dana približila je sudionicima zakonske regulative neprofitnih organizacija i zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu, registar neprofitnih organizacija te pojam crowdfounding. Kroz temu crowdfounding sudionici su saznali kako prikupiti financijska sredstva za provedbu projekta i kako uspješno provesti crowdfounding kampanju ili kako podržati projekte kroz grupno financiranje.
U aktivnostima na edukaciji sudjelovali su zaposlenici/ili članovi organizacije nositelja projekta Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske i partnerskih organizacija Udruga POZOR! i Pučko otvoreno učilište “Dr. Ante Starčević” Gospić.
Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu poziva “Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice”.


Održana 2 edukacija – Design thinking u sklopu projekta „Šutnja nije zlato – knjigom i razgovorom do rješenja“

Održana je još jedna u nizu edukacija “Design thinking” u sklopu projekta “Šutnja nije zlato-knjigom i razgovorom do rješenja”. Svrha provedene radionice je jačanje i unapređenje kapaciteta zaposlenika i volontera organizacija civilnog društva. Ista je održana u periodu od 11.-15. travnja 2022. Obzirom da su epidemiološke mjere dozvolile, prvi dan edukacije realiziran je uživo u Zagrebu, te ostale dane putem online platforme (ZOOM).

Edukaciju nam je pripremila voditeljica Marija Mažić koja ima dugogodišnje iskustvo u provođenju ove metodologije. Pohađali su je zaposlenici i volonteri Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske (među njima i naša pedagoginja Rafaela Andrin), udruge POZOR! i POU „ Dr. Ante Starčević“. Voditeljica je tako sudionicima edukacije približila koncept inovativnog procesa Design thinking-a, koji je iterativni pristup rješavanju problema. Sudionici su uživali u primjeni alata Design thinkinga u praktičnom dijelu gdje je nastalo puno ideja u svezi provođenja aktivnosti koje su predviđene volonterskim programima: “Pandemija, škola, obitelj i ja”, “Potres na stres” i “Nije lako biti tinejdžer”. Cilj edukacije bio je podići svijest sudionika o vlastitim sposobnostima i sustavnom kreativnom razmišljanju u poslovnom i privatnom okruženju, te važnosti fokusiranja na rješenja, a ne probleme. Edukacija je završila u inspirativnom duhu te su polaznici shvatili kako možemo pravilno usmjeriti svoju kreativnost pomoću alata DT-a.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu poziva “Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice”.

Više o projektu možete vidjeti na službenoj stranici projekta: https://sutnjanijezlato.eu/

Održana radionica “Menadžment volontera“ u sklopu projekta „Šutnja nije zlato – knjigom i razgovorom do rješenja“

U sklopu projekta „Šutnja nije zlato – knjigom i razgovorom do rješenja“ održana je prva u nizu edukacija za jačanje i unaprjeđenje kapaciteta zaposlenika i volontera organizacija civilnog društva.

Edukacija pod nazivom „Menadžment volontera održana je od 28.3.-1.4.2022. online, a sudjelovali su zaposlenici i volonteri Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske, udruge POZOR! i POU „ Dr. Ante Starčević“. Voditeljica radionice Marija Mažić tijekom 4 dana kroz radioničke prezentacije približila nam je volonterstvo i sve značajke rada s volonterima, te dala odgovore na sva pitanja vezana uz volontiranje. Sudionici edukacije (među kojima je i naš član kolektiva) dobili su nova znanja za bolje i kvalitetnije provođenje aktivnosti volontiranja u svojim udrugama i institucijama.

Više o projektu možete vidjeti na službenoj stranici projekta: https://sutnjanijezlato.eu/„Šutnja nije zlato – knjigom i razgovorom do rješenja“

U prosincu 2021. Udruga učeničkih domova RH potpisala je ugovor za projekt „Šutnja nije zlato – knjigom i razgovorom do rješenja“.  UUDRH i partnerima udruzi Pozor! i Pučkom otvorenom učilištu iz Gospića pridružio se kao sudionik u njihovim provedbama pojedinih aktivnosti i naš Učenički dom Novi Zagreb. Pedagoginja Rafaela Andrin uključila se početkom tekuće godine na prve edukacije u sklopu projektnih radionica. Svi detalji spomenutog projekta dostupni su na sljedećoj poveznici: https://sutnjanijezlato.eu/ .

Ukupna vrijednost vrijednost projekta je 470.630,00 kn, a isti je u 100% iznosu sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Projekt je prijavljen za financiranje u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“ unutar Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ Cilj samog projekta je osnaživanja kapaciteta nositelja i partnera za poslovanje u kriznim uvjetima, te razvijanje volonterskih programa pomoći i podrške tinejdžerima poput sljedećih: “Nije lako biti tinejdžer”; “Pandemija, škola, obitelj i ja” i “Potres na stres”. Sve to odvijat će se na na području Zagreba, Ličko–senjske i Sisačko–moslavačke županije.

Projektom se Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske, udruga POZOR! i Pučko otvoreno učilište „Dr. Ante Starčević“  žele povezati međusobno, ali i s drugim organizacijama, poput naše i veselimo se daljnjoj suradnji u cilju prilagodbe poslovanja i aktivnosti u kriznim situacijama s naglaskom na pružanje pomoći djeci i mladima.2020. g. – Učenički dom Novi Zagreb dobio je eTwinning oznaku kvalitete za sudjelovanje u projektu “Budi što želiš – Riječki karneval 2020.