Kratki pregled naših jesenskih dana

Nakon dvije godine mirovanja uslijed COVID pandemije napokon smo prodisali ove šk. g. i vratili smo se klasičnim domskim događajima. Želeći nadoknaditi mnogo toga iza nas je pregršt događaja, radionica i druženja, pa uz sve to većinu nismo ni dokumentirali. No, kako se bliži kraj godine red je i da se osvrnemo na naše aktivne jesenske dane u posljednjem kalendarskom kvartalu 2022. g. Listopad nam je donio mnogo noviteta od kojih je i recikliranje u gradu Zagrebu, stoga smo i mi krenuli u novo razvrstavanje otpada i to bez ikakvih poteškoća. Naši su učenici i prije službene politike grada odvajali papir i plastiku, a ovim im se putem zahvaljujemo što to nastavljaju činiti brinući tako za svoju budućnost i ovaj jedan naš planet koji imamo.

12. listopada naši su učenici u pratnji zdravstvene voditeljice posjetili Edukacijski centar Hrvatskog crvenog križa i naučili mnogo toga na radionici “Prva pomoć spašava život”, a iste smo večeri organizirali i večer poezije. Naime, učenici naše dramske i recitatorske skupine kazivali su stihove domskog (u prosincu sad već umirovljenog) dnevnog pazitelja Mike Oršulića koji je svoj radni vijek proveo promatrajući, kontemplirajući i pišući… Prije njegovog umirovljenja učenici i kolege priredili su izložbu i prigodni program pri tom dokazujući kako u svima nama postoji dašak kreativnosti samo je treba potražiti i iskazati. Učenici su tom prigodom izbrusili svoje glasnice i svoju pojavnost, jer su na našoj tradicionalnoj jesenskoj priredbi 24. listopada samouvjereno glumili, pjevali i recitirali i to premijerno na našoj novoj vanjskoj pozornici – zvijezdi domskog eksterijera – sjenici. Bila je to noć za pamćenje uz jesenske delicije i prigodne dekoracije, te pokoje ugodno iznenađenje u vidu gostujućih nastupa možemo samo konstatirati da je sjenica doživjela i lijepo službeno otvorenje. Hvala učenicima: koji su sudjelovali u programu, a to su redom: L. Bošnjak, M. Cukon, L. Jaić, M. Tominac, K. Zeko, I. Deželić, L. Uroić, Z.B. Conteh, G. Ivoš, A. Zrinski, K. Panižić, L. Biondić, P. Sekušak, G. Grediček, M. Pavlović, S. Stanković i D. Vrdoljak.

Studeni smo proveli šećući po 44. Međunarodnom sajmu knjiga Interliberu aktivno obogaćujući domsku knjižničnu građu. Naša folklorna skupina uživala je 12. studenoga na svečanom koncertu ansambla LADA „Odjeci vremena“, a posjetili smo i 23. studenoga Klovićeve dvore i Izložbu Robota (World of Robots) – prvu izložbu ovakve vrste u Hrvatskoj. Dakako, nismo samo šetali i uživali s obzirom da je mjesec studeni obično i dosta emotivan, uz prigodni program i paljenje svijeća (16. i 17. studenoga) obilježili smo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Prešutnim dogovorom studeni se pokazao i našim mjesecom solidarnosti jer smo u našim prostorima u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu iz Petrove organizirali dobrovoljno darivanje krvi (22. studenoga). Šećer je uvijek na kraju stoga moramo pohvaliti i našu učenicu L. Labaš koja je pokrenula akciju sakupljanja i doniranja plišanca, igračke i/ili slikovnice za KBC Rebro i svako dijete koje dođe na pregled. Akcija „Jedan plišanac-jedan osmijeh“ pokazala se iznimno uspješnom, hvala svima koji su dali svoj prilog i koji su potpomogli da se ova ideja realizira 29. studenoga kad smo izvršili predaju prikupljenih darova.

Autor teksta: Matea Ćukušić, prof.