Razvijanje kulturnih navika u učeničkom domu

U učeničkom domu Novi Zagreb posjete muzejima, galerijama i drugim izložbenim događanjima u Gradu  Zagrebu  organizira pedagoginja u suradnji s kolegama  odgajateljima. Kulturno obrazovanje tradicionalno je prisutno u ovom domu. Učenici su redovitim posjetama muzejima, galerijama i ostalim kulturnim događanjima, stekli nova iskustva i  neobična saznanja. Kroz šetnju gradom, dobro okruženje i zabavu učenici grade svoju kreativnost, nove ideje i spremnost na suradnju.

Nazočili smo poznatim izložbama: Leonardo Da Vinci:“ Genij i njegovi izumi“, Retrospektiva Mencija Klementa Crnčića, Muzej suvremene umjetnosti „Salon de fleur“, Alberto Giacometti:“ Čovjek koji hoda“, „Izazov moderne: Zagreb-Beč  oko  1900“.

U ovom domu smješteni su učenici koji uglavnom pohađaju škole za tehnička zanimanja i zadovoljstvo je što smo kod nekih uspjeli razviti zanimanje za kulturna događanja. Uz  naše sustavno poticanje, animiranje za odlazak na vrijedne i neobične izložbe, nastojali smo kod učenika razvijati ljubav i interes za kulturu. Nakon svake izložbe razgovarali bi o viđenom i o tome pravili plakate. Učenici nisu uvijek bili zainteresirani za izložbe, ali uz dobru motivaciju, dodatne informacije i malo poticaja ipak bi pristali. Lijepo je bilo vidjeti ih kako  mijenjaju svoje navike i zadovoljni se vraćaju u dom.

Izložba ispunjava i oplemenjuje čovjekov duh. To je učenje, novo iskustvo, gdje svaki puta na drugačiji način zadovoljavamo potrebu za lijepim. Umjetnost potencira istinske vrijednosti kod učenika, kreira dobar ukus, plemenitost, i razvija kreativne potencijale. Izazov je za pedagoga zainteresirati i potaknuti učenika na uočavanje ljepote,  estetiku, ljubav  za umjetnost koju treba prepoznati i razumjeti. Lijepo je vidjeti u očima učenika umjetnički doživljaj i radost zbog sadržajno provedenog zajedničkog vremena.

 

 

                                                                                               Milka Franjić, pedagoginja