Okom, nogom, kamerom

 

IMG_0537

 

 

 

 

 

 

 

 

Putna karta – Slavonski Brod

Putovanja…putovati, putovati, lijepo zvuči, a u čovjeku pobuđuje poseban osjećaj.

Sekcija Okom nogom,kamerom…ovog proljeća odabrala je Slavonski Brod, dan je bio subota, a datum 5.04.2014., prijevozno sredstvo vlak – naše najdraže prometalo. Grupa hrabra i odabrana, zašto hrabra, jer je najavljena kiša i prohladno vrijeme, a odabrana zato jer se samo posebni odlučuju na žrtvovanje subote za izlet.
Zagrebački kolodvor, jutro sivo, kišica roska,Tea, Melani, Lorena, Izabela, Brzi, Marin, Anto, Domagoj, Šarac i Lovrik s domskim lunch paketima spremni, profesorica Ljubica spremna s fotićem i profesor Anđelko s nekim žutim fasciklom, čuo se tihi glasić: on je vodič po Slavonskom Brodu. Naš Domagoj, ekspert za vlakove, donio je odluku u koji vagon se smještamo, svi bez pogovora za njim. Drugi razred za nas i dečke koji igraju australski nogomet, bilo je zanimljivo do Slavonskog Broda gdje smo zajedno napustili vlak.
Prvi dojam slavonskobrodskog kolodvora bio je gradilište, tj. kolodvor je u obnovi. Izlazak s perona do glavne zgrade bio je kroz „katakombe“. Eto, što sve popravci i obnove donose putnicima! Brod je inače neobičan grad na rijeci Savi. Zašto neobičan? Njegov prapovijesni i povijesni nastanak u klasičnom smislu nastanka i trajanja gradova nije uobičajen i odudara od pravila. Vodič se trudio objasniti sva ta vremenska razdoblja, a posebna zanimljivost su bili poznati Brođani zaslužnici hrvatske povijesti i kulture. Spomenimo neke: I.B.Mažuranić, hrvatska književnica; Hugo Badalić, hrvatski književnik, pisac libreta za operu Nikola Šubić Zrinjski; obitelj Brlić (Antun,Andrija,Ignjat); Vladimir Becić, hrvatski slikar… Kratki prikaz, što smo sve vidjeli: tvrđava, jedna od najvećih vojnih vrijednosti 18. i 19. st. austrijskog carstva, izgrađena po nalogu austrijskog vojskovođe Eugena Savojskog; franjevačka crkva Sv. Trojstva (poč. 18.st.); središnji gradski trg izgrađen u neoklasicističkom stilu krajem 19. st., najpoznatija građevina je kuća Brlićevih; Hrvatski dom, zgrada izgrađena 1925. g. povodom tisućgodišnjice Hrvatskog kraljevstva; profesoricu Ljubicu najviše se dojmila kuća u kojoj je živio hrvatski slikar Jerolim Miše (dio svog radnog života proveo u S. Brodu).
Prirodno i normalno je bilo da je dio izleta proveden u tihoj šetnji i osobnom opuštanju, na želju učenica i učenika sjeli smo na obalu Save i mirno razgovarali, meditirali uz blagu i tihu rijeku; bilo je drugačije i ugodno. Nismo propustili ni subotnji brodski korzo, i tu smo upili posebne gradske dojmove, čak i pozdrave bivših učenika.
Večernji povratak, opet brodski kolodvor, ali i ponavljanje jutarnje slike, igrači australskog nogometa, i ponovno svi zajedno u Zagreb.

IMG_0608 IMG_0712 IMG_0718

IMG_0507IMG_0624IMG_0573IMG_0706IMG_0702IMG_0625IMG_0558IMG_0638 IMG_0655 IMG_0587 IMG_0543 IMG_0511