KAKO SMO PROSLAVILI DAN DOMA

 

 

 

 

 

 

 

 

Veselje, užurbanost, natjecateljsko ozračje – tako se ukratko može opisati 24. travnja u Učeničkom domu Novi Zagreb koji je slavio svoj dan, obilježen nizom različitih sadržaja, od sportskih do kulturno-umjetničkih. Za svakog ponešto, reklo bi se. Po već ustaljenom konceptu dan je bio ispunjen jutarnjim i poslijepodnevnim omiljenim igrama, sportskim natjecanjima i kreativnim radionicama, a u završnici i kulturno-umjetničkim programom. Svemu tome prethodila je i dobra priprema, uz zajednički angažman učenika, odgajatelja, pedagoga i ravnatelja. Naime, učenici su bili pravodobno informirani o svemu što će se događati i što se nudi, pa su se na vrijeme mogli dogovoriti, organizirati i prema afinitetima prijaviti za sudjelovanje u natjecateljskom dijelu programa. U ponudi su bili košarka, odbojka, stolni tenis, badminton, pikado, šah, ekološka radionica i kreativna radionica u kuhinji.

Splet igre i zabave

Iako je bila sredina radnog tjedna i puno školskih obveza, mnogi nisu mogli odoljeti. Ipak, kad se hoće, sve se stigne, a i kolektivni duh je u pitanju. Slijedom takvoga stava, sve ponuđene aktivnosti su održane. Bio je to na koncu splet svega onog što učenici najviše vole: igra, natjecanje, zabava i dobra zakuska. Za najbolje i najaktivnije natjecatelje pripremljeni su prigodni pokloni kao što su razne lopte, strelice za pikado, knjige, šahovske garniture i majice. Kreativne učenice u kuhinji napravile su pregršt raznovrsnih kanape sendviča, a uz to raznoliki kolači i voće odavali su dojam slavlja i radosti tijekom cijeloga dana. Izdaleka se vidjelo da se tu nešto događa. Lepršali su raznobojni baloni i zastavice na vjetru, a mladenačka glazba s razglasa čula se od dvorišta do četvrtog kata.

Umjetnička kreativnost na djelu

Dan Doma obilježen je i kulturno-umjetničkim programom, uz iskazanu kreativnost sudionika. Održana je dramska predstava „Izložba“, s kojom smo se prezentirali i na regionalnoj Domijadi, uz nastup deset naših učenika – glumaca. U glazbenom dijelu programa nastupile su učenice Katarina Kukolj, Tena Lončarić i Martina Mišković izvodeći nekoliko glazbenih točaka u vlastitoj pratnji. Također, otvorena je i izložba na kojoj su predstavljeni učenički radovi iz slikarstva, industrijskog dizajna i instalacije. Inače, naše mlade umjetnice zastupale su nas i na Domijadi gdje su osvojile sljedeće nagrade:

 • Slikarstvo, crtež „Bezimena tuga“, A. Lunko – 1. nagrada stručnog žirija;
 • Skulptura, „Sinergija“, M. Juričić, A. Lunko, M. Crkvenac – 3. mjesto učeničkog žirija, 2. mjesto stručnog žirija;
 • Industrijski dizajn, „Kutija od cipela – lampa“, M. Juričić, A. Lunko, M. Crkvenac – 2. mjesto učeničkog žirija, 2. mjesto stručnog žirija;
 • Instalacija, „Ježeva kućica“, M. Juričić, A. Lunko, M. Crkvenac – 3. mjesto stručnog žirija.

 

Sportski trofeji

U sportskom dijelu ovog obljetničkog programa bilo je uzbudljivo, ali zadržano je i sportski fer natjecanje. Kako to u sportu obično i biva, ne mogu svi biti prvi i jednako uspješni. Prema sportskim disciplinama za koje su se prijavili i u kojima su sudjelovali, učenici su osvojili sljedeće pozicije:

Odbojka – prijepodne:

1. mjesto – Dora Jakupović, Petar Bračević

2. mjesto – Ana Vuković, Daniel Pavičić

3. mjesto – Rima Dodlek Baričević, Jurica Vlaisavljević

Odbojka – popodne:

1. mjesto – Ivona Katalenac, Matej Batinović

2. mjesto – Katarina Kukolj, Marko Kukolj

3. mjesto – Anamarija Pavičić, Matija Loinjak

 

Pikado – ujutro:

1. mjesto – Filip Sedlarić

2. mjesto – Mate Mrčela

3. mjesto – Antonio Bilić

Popodne:

 1. Mihael Bajs
 2. Jelena Jandrić
 3. Anamarija Pavičić

 

Badminton – ujutro:

1. mjesto – Mihael Ivić
2. mjesto – Dorijan Čevizović
3. mjesto – Tin jergović

Popodne:

 1. Valentino Kroupa
 2. Nikola Novačić
 3. Luka Kršić

 

Košarka – ujutro:

1. mjesto – Marino Jedvaj, Daniel Pavičić
2. mjesto – Tin Jergović, Marin Jurković
3. mjesto – Mate Mrčela, Ivica Huska

Košarka-popodne:

1. mjesto – Tibor Herceg, Marko Kukolj
2. mjesto – Lovro Janeček, Marko Milković
3. mjesto – Kristijan Zekić, Marijan Mandić

 

Stolni tenis :

1. mjesto – Marija Nikšić
2. mjesto – Ana Vuković
3. mjesto – Martina Crikvenac

 

Šah – ujutro:

1. mjesto – Filip Sedlarić
2. mjesto – Ivan Tresk

Popodne:

 1. Ante Čakarić
 2. Filip Ivanić
 3. Marko Dolić

Tko su ostali kreativci

Sastavni dio ove proslave bile su i kreativne radionice, ekološka i kulinarska, uz pokazanu veliku raznolikost ideja i umješnost izvedbe. Na jednom i drugom tematskom području učenici su pokazali inventivnost i kreativnost.

Najkreativniji u ekološkoj radionici bili su:

Ana Majsec, Tea Keserin, Marta Čurić, Žaklin Galinec, Valentina Pokupec i Ivana Skrbin

 

Kreativci u kuhinji bili su: Mateja Žeger, Ivana Skrbin, Simona Ćućuzović, Žaklin Galinec, Valentina Pranjić, Valentina Pokupec, Marela Hudoletnjak, Marta Curić, Marko Milković.

 

Glumci u predstavi bili su: Antonio Gojak, Marija Nikšić, Anamarija Pavičić, Luka Kršić, Marko Milković, Klaudio Jendrek, Ena Cvitković, Ana Vuković, Antonio Bilić.

 

Dan koji se pamti

Učenički dom je drugi dom za mlade ljude – srednjoškolce koji pohađaju škole kakvih nema u njihovom mjestu gdje im žive roditelji. No, brigu o njima nastavljaju odgajatelji i ostali zaposlenici doma koji s učenicima provedu osam mjeseci godišnje, stavljajući naglasak u svome radu kako na školski uspjeh tako i na napredovanje učenika u procesu razvoja kompletne ličnosti. Odgajatelji i pedagog prate i savjetuju učenike, podupiru i pomažu im kad posustanu u svojim svakodnevnim obvezama. Može se reći, u učeničkom domu nastavlja se tamo gdje su roditelji stali. Srednjoškolcima tako učenički postaje drugi dom u kojem odrastaju i sazrijevaju, usvajaju životne vrednote, uče socijalne vještine, izgrađuju karakterne osobine svoje ličnosti. U našem Domu posebna pozornost u radu s učenicima pridaje se kreativnosti i osebujnosti kroz umjetnički izražaj i sport. Obilježavaju se važni datumi kulturnoga života, kao i sve ono do čega držimo i što nas veseli. Ovdje se uči tolerancija i nesebičnost, stvaraju prijateljstava i životna opredjeljenja. Sve to, pak, obilježavamo i slavimo u jednom danu – Danu našega Doma.

….još fotki…