Hrvatska delegacija učeničkih domova posjetila Makedoniju 

dsc_0057

 

 

 

 

 

 

2. listopada 2016.

Dvadesetak djelatnika učeničkih domova iz Zagreba i Rijeke – odgajatelja, pedagoga i ravnatelja – boravilo je od 15. do 18. rujna u Makedoniji, posjetivši studentske i učeničke domove u Skopju i Ohridu, kao dio međunarodne suradnje na području odgoja i obrazovanja koja se provodi s ciljem razmjene iskustava i dobre prakse, a inače je jedna od ključnih aktivnosti Erasmusa, najvećeg programa Europske unije za obrazovanje i osposobljavanje mladih.

Za hrvatske učeničke domove, ovaj stručni posjet organizirala je predsjednica Udruge ravnatelja učeničkih domova Ljubica Banović, u suradnji s kolegama iz Makedonije, uz zajednički pripremljene stručne susrete. Između ostalog, ravnatelji nekoliko zagrebačkih i riječkog učeničkog doma susreli su se s predstavnicima Ministarstva prosvjete Republike Makedonije i Udruženja direktora učeničkih i studentskih domova, razgovarajući o ustroju obrazovnog sustava, standardu i kvaliteti usluga.

Tijekom boravka u Makedoniji hrvatska delegacija posjetila je Učenički dom za djecu oštećena vida „Dimitar Vlahov“ u Skopju te u pratnji domaćina razgledala domski prostor i dobila informaciju o didaktičkim sredstvima s kojima se odgajatelji i  učitelji služe pri radu s učenicima u glazbenom i drugim predmetima. Riječ je o domu za djecu s posebnim potrebama, a jedan takvih namjena, gdje se mladi osposobljavaju za različita zanimanja, hrvatski odgajatelji su prije toga, na putu u Makedoniju, imali priliku razgledati i u Nišu (Srbija), razgovarajući s kolegama o suvremenim didaktičkim sredstvima i metodama koje primjenjuju u svom radu. U Makedoniji su predstavnici hrvatskih učeničkih domova posjetili i Ohrid, uz smještaj u studentskom domu „Nikola Karev“ te organizirane razgovore i raznolik program koji su za njih pripremili domaćini, želeći im prikazati sve ljepote toga grada, a zovu ga nacionalnim biserom svoje zemlje.

U okviru ove međunarodne suradnje, domaćini susreta potrudili su se hrvatskim kolegama predstaviti  povijesne i kulturne znamenitosti Skopja i Ohrida, dvaju posebice značajnih makedonskih gradova. U Skopju je, primjerice, organiziran posjet Arheološkom i Muzeju Majke Tereze, a u Ohridu velebnom manastirskom kompleksu Svetog Nauma, poznatoj Samuilovoj tvrđavi, amfiteatru i drugim spomenicima pod zaštitom UNESCO-a. Taj tzv. „vječni grad“  je i kolijevka pismenosti slavenskoga naroda jer je tu evidentirano najstarije sveučilište u Europi, osnovano  u devetom stoljeću, zahvaljujući sv. Klementu i sv. Naumu.

Predstavnici hrvatskih učeničkih domova – sudionici ove delegacije, oduševljeni pruženim gostoprimstvom, vjeruju da će i oni biti dobri domaćini kad ih posjete kolege iz Makedonije, a poziv s njihove strane je otvoren. Obostrana je ocjena da se uspostavljena međunarodna suradnja treba nastaviti jer, kako se čulo, razmjena iskustava doprinosi poboljšanju kvalitete odgoja i poučavanja.

Inače, samo putovanje, ističu sudionici, koliko god bilo naporno, jer putovali su autobusom 12 sati do Skopja te isto toliko u povratku, bilo je korisno u stručnom pogledu kao i u pogledu uspostavljenih poslovnih kontakata, a to je, kažu, bitno za daljnji rad. Usput, zahvaljuju svima na iskazanoj dobrodošlici i srdačnom prijamu u svim domovima koje su posjetili. U hrvatskoj delegaciji sudjelovali su predstavnici U. d. Podmurvice, Rijeka te iz Zagreba Učenički dom Marije Jambrišak, Učenički dom Dora Pejačević,  Učenički dom Tehničke škole Zagreb i Učenički dom Novi Zagreb.

I.B.

dsc_0095 dsc_0045 dsc_0044 dsc_0195