Četvrti mjesec u godini naše je vrijeme za Dan doma

Učenički dom Novi Zagreb svake godine željno iščekuje proljeće i to ne samo zbog ljepših vremenskih uvjeta, već naše proslave Dana doma. Ove kalendarske godine zbog proljetnog odmora učenika dočekali smo kraj mjeseca da bi realizirali, napokon, naše druženje i to nakon duge dvije pandemijske godine pauze. Činilo se kako nam vrijeme neće ići na ruku i prvotni datum prebacili smo na 28. travnja da nam naše „Nadmetanje u starim igrama“ kiša ne bi pomrsila. Nakon službenog protokola i odslušane RH himne, naše su odgojne skupine u pratnji svojih odgajatelja krenule u ogled snaga u tradicionalnim igrama spretnosti i vještina. Cjelodnevno druženje bilo je itekako živopisno i zanimljivo, a okončali smo ga dodjelom nagrada i svečanom zakuskom.

Hvala svim učenicima na borbenosti i sudjelovanju, te odgajateljima i cijelom kolektivu koji je osmislio i pomogao u realizaciji igara. Zahvaljujemo i naši gostima iz UD Brune Bušića koji su se odazvali pozivu. U zadnjoj godini našeg suživota pridružili su nam se s dvjema učeničkim skupinama i tako sudjelovali, također, u imenovanom nadmetanju. Igre u kojima su djevojke i momci ostvarili svoje plasmane bile su redom:

  • Alka na kotačima
  • Skakanje u vrećama
  • Kamena s ramena
  • Jaje u žlici
  • Bacanje koluta
  • Potezanje konopa

Nakon 5 kola i svih odigranih pripetavanja u posljednjem je kolu odlučivalo potezanje konopa jer je čak 5 grupa imalo približan broj bodova u rasponu od 60 do 65. Svi učenici su se lavovski borili, a na samom kraju prva tri plasmana osvojile su odgojne skupine kako slijedi:

  1. mjesto – odgojna skupina prof. H. Rimca
  2. mjesto – odgojna skupina prof. M. Ćukušić
  3. Mjesto – odgojna skupina prof. I. Matić (ex. odgajateljice R. Andrin i Lj. Matolić)

Bio je to dan za pamćenje, nadamo se da će se u sličnom formatu još dugi niz godina nastaviti održavati i da će ih se mnoge generacije sjećati. Barem dio atmosfere dočarat će vam naše fotografije u priloženoj galeriji.

Autor teksta: Matea Ćukušić, prof.